Se implinesc aproape 2 luni de cand am acceptat functia de presedinte al blocului in care locuiesc (2 scari x 72 ap.) si am incercat sa ma familiarizez cu legislatia in vigoare, reglementari si atributii fara de care nu pot “conduce si gestiona” o masa de oameni carora (in mare parte) nu prea le pasa nici de drepturile si nici de obligatiile ce le revin in calitate de propietari.
In tot acest timp am studiat documentele puse la dispozitia noastra in prima pagina a acestei sectiuni si va transmit toata aprecierea mea pentru extraordinara munca pe care ati depus-o pentru buna informare a noastra. :bow: Daca nu aveam acele informatii, lista mea de intrebari ar fi cuprins cel putin 2 pagini.
Administrarea imobilului este realizata de o firma de profil de cca. 6 ani care are casier propriu angajat. Reprezentantul firmei (administratorul) a indeplinit, practic, atat functia de administrator cat si cea de presedinte pentru ca cei doi presedinti care s-au perindat de cand administreaza el imobilul nu faceau decat sa semneze acte pe care nici nu le-au verificat vreodata. Actele asociatiei au stat si sunt inca la administratorul pe care-l tratez cu un respect diminuat de la o zi la alta pentru ca orice document ii cer, pretinde ca nu are sau imi ofera copii xerox care nu au nici-o relevanta oficiala.
Dat fiind ca observ mai multe nereguli de la o zi la alta, va solicit sprijinul in situatiile de mai jos:
1. este adevarat ca toate documentele de constituire/carti imobil/cartea tehnica/rapoartele financiar contabile/extrasele de cont si altele asemenea care sunt ale asociatiei trebuie sa stea in arhiva asociatiei/la presedinte/comitet executiv?
2. in conditiile in care nu obtin documentele de consituire, cartea tehnica a imobilului, etc. (asociatia s-a constituit pe vechea lege 114) este posibil sa le reconstitui? Ce presupune acest lucru? Unde ma pot adresa?
3. cartile de imobil sunt si ele ratacite, nu se stie....pot completa altele noi avand in vedere ca s-au schimbat multi dintre propietari?
4. in listele de plata lunare exista sume care sunt deja prescrise. Putem decide (legal), comitetul, sa anulam acele sume pentru care nu consider ca este cazul sa-i mai chemam in judecata pentru a pierde si timp si bani avand in vedere prescrierea lor? Nu vad de ce ar trebui sa mai fie evidentiate in lista. Gresesc?
5. daca nu exista act aditional (nici macar in vreun PV al AG nu se mentioneaza) de majorare a tarifului perceput de administrator, facturile emise de el cu o suma diferita fata e contract sunt ilegale? Admin. imi spune ca exista da nu stie pe unde este...
6. nu exista nici contract de servicii de curatenie si acesta a facturat pana in luna martie (nu stiu de cand, din ce an/luna) servicii de curatenie care includeau salariul femeii de servici (angajata a lui) si cele necesare curateniei. Este ilegal, nu? Eu nu am ce sa reziliez acum pentru ca am angajat femeie de serviciu pe asociatie prin decizia AG. Admin. imi spune sa reziliez un contract imaginar :O
Intentia mea este colaborez in buna pace cu administratorul dar simt ca este deranjat de nevoia mea de ordine si implicare in a face ceea ce am fost pusa sa fac. Nepasarea celorlalti presedinti i-au permis sa faca diverse si simt ca ma percepe ca pe un ghimpe. Problema mea este sa fie totul in ordine si in conditiile in care sunt trasa de maneca de vreun propietar (sau de autoritati) sa pot spune cu fruntea sus ca lucrurile sunt in regula si imi asum responsabilitatea. Deocamdata n-am toate instrumentele de lucru dar cand le voi avea am sa dispun impreuna cu comitetul, un control financiar serios.
Desi mai am cateva intrebari si nelamuriri prefer sa le rezolv pe rand si va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. care sper sa aiba o trimitere la textele de lege acolo unde este cazul.
Cu permisiunea moderatorilor, voi continua aceasta discutie pentru intrebarile la care mai caut raspunsuri.
Multumesc!
L.C.
Toate documentele trebuie sa fie in arhiha asociatiei,cartea tehnica trebuie sa fie tinuta si completata de catre presedinte. Conform Legii 230/2007 Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.
Trebuie sa vedeti ce fel de contract aveti cu firma care se ocupa de administrarea imobilului,daca se ocupa si de curatenia imobilului si atunci plateste persoana care se ocupa de curatenie,daca nu angajarea intra in sarcina Dumneavoastra.
Luati legatura si cu cenzorul sau comisia de cenzori sa vedeti cat de corecte sunt intocmite listele de plata,vad ca aveti dubii asupra acestui lucru.
1. Da, neaparat, fara discutii!
2. Insistati sa va fie predate, daca nu, apelati la politia de proximitate. Actele sunt ale asociatiei si trebuie sa stea la sediul asociatiei.
3. Da.
4. Prescrierea unor sume de bani se face numai printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Asociatia are interesul sa-si recupereze si ultimul leu, daca este posibil, spre binele tuturor.
5. Trebuie sa vi le arate, altfel sumele majorate fata de contract sunt ilegal insusite si ii puteti face plangere penala. Poate totusi le gaseste si atunci va conformati. Nu amanati prea mult acest aspect. Dati-i un termen pana la care sa va prezinte acest document.
6. Ce scrie in contractul cu administratorul? Se ocupa si de curatenie? Daca da, atunci este treaba lui pe cine angajaza si depinde si ce prevede contractul in legatura cu plata femeii de serviciu. Daca nu, va angajati propria femeie de serviciu, iar lui nu-i mai dati bani pentru curatenie si ii cereti sa va inapoieze banii ilegal ceruti de la asociatie. Faceti plangere penala daca nu se conformeaza.
Interventie moderator.
Este topicul dv. si puneti orice intrebari doriti pana va lamuriti. Veti primi tot felul de raspunsuri, asa incat va trebui sa discerneti singura ce luati "de bune".
Incercam sa va ajutam!
Singurul contractul incheiat in 2006 a carui copie o am, se numeste "contract de administrare" si are ca obiect: "...administrarea blocului X, prin punerea la dispozitia beneficiarului a serviciilor specifice." La obligatii nu este specificat ca ofera si servicii si curatenie deci, logica imi spune ca trebuia sa fie un contract distinct, lucru pe care-l confirma si admin. dar nu stie pe unde este, cum spuneam mai sus.
Odata cu numirea mea, s-a decis si s-a angajat femeie de servicu pe asociatie tocmai pentru a elimina din costuri si a ne gospodari mai eficient. Costurile cu servicile de curatenie sunt rezolvate dar eram nelamurita ca-mi spune sa anulez un contract pe care eu nu-l am, nu stiu daca exista intr-adevar.
Comisia de cenzori (niciun membru nu are studii minime de contabilitate) nu a verificat niciodata registre, extrase sau rapoarte contabile...doar lista de plata care "se oglindea" in baza de calcul de pe fiecare luna. Voi propune un control contabil foarte curand pentru a vedea clar cum stau lucrurile. Oamenii au mers pe incredere datorita unei expertize contabile care a avut un rezultat excelent, facuta cu 3 ani in urma cand a Asociatia a dat in judecata pe unul dintre propietari (nici acum nu s-a terminat acest proces).
D-na Elena, va multumesc pentru confirmari, acum am certitudini si voi proceda in consecinta pentru a rezolva aceste situatii.
Referitor la pct. 4, ma gandeam ca era o cheltuiala inutila a asociatiei cu un avocat pentru ca instanta sa-mi spuna ca sumele sunt prescrise dar daca asa este legal, asa vom proceda.
In ceea ce priveste pct.5, i-am comunicat administratorului, prin decizie scrisa a comitetului, ca pana la data de 30 mai sa prezinte toate documentele originale ale Asociatiei. Sper sa nu fie nevoie sa ma adresez autoritatilor:(
Multumesc!
O zi frumoasa in continuare!
L.C.
@Laura Ciobeica,
Incerc si eu cateva raspusuri la intrebariile dv.
1. Toate documentele curente ale asociatiei trebuie sa stea in sediul asociatiei, nu in arhiva. Se arhiveaza doar documentele pe care nu le folosim in activitatea curenta dar suntem obligati prin lege sa le pastram intre 5 ani si 50 de ani.
2. Daca nu gasiti documentele de infiibtare a asociatiei puteti apela la judecatorie care va poate elibera o copie a documentelor: statut, acord, incheire judecatoreasca...
3. Pentru a avea cartile de imobil al zi luati legatura cu cei de la politie. Acestia va pot explica, va pot da formulare ...
4. Sumele mai vechi de 3c ani, in anumite conditii, se prescriu de instanta, asa cum s-a spus. Asociatia nu trebuie sa le prescrie, sa le scoata din evidenta, ci trebuie sa foloseasca orice prilej pentru a determina restantierii sa-si achite debitele. Si se pot ivi situatii cand restantierul are nevoie de acordul asociatiei pentru a realiza ceva, are nevoie ce o adeveribta sa vanda apartamentul s.a.m.d.
Cei din conducerea asociatiei trebuie sa valorifice aceste situatii si sa recupereze aceste restante. De aceea trebuiesc tinute in evidenta si afisate pe lista de plata.
5. Sa caute administratorul conventia, contrcatul si va lamuriti. Sau incheiati acum alta conventie in care stabiliti asa cum cadeti de acord.
6. Poate ca exista totusi un CIM. Cautati la ITM si-apoi decideti in Comitet cum procedati.
@adriantot
Va multumesc pentru lamuriirile suplimentare. Este un joc de-a soarecele si pisica care ma oboseste teribil dar am convingerea ca pot rezolva in cele din urma aceste situatii neplacute.
Am uitat sa precizez un fapt pe care nu stiu cum sa-l clasific si cum sa procedez pentru a rezolva situatia creata.
PV intocmit de Administrator cu ocazia sedintei (cand am fost numita) a fost semnat de o parte dintre cei prezenti, inclusiv de mine. Majoritatea propunerilor au fost aprobate si consemnate.
In cadrul sedintei administratorul a solicitat majorarea tarifului pentru administrarea imobilului dar nimeni nu protestat si doar cativa au mormait ca nu este cazul. La cateva zile l-am insotit la citirea apometrelor in apartamente conform hotararii AG si am fost uimita sa vad ca le citea continutul PV al AG proprietarilor care n-au fost prezenti si mai mult de atat, PV continea 2 puncte adaugate ulterior, inghesuite deasupra semnaturilor: un punct. care prevedea deschiderea unui nou cont bancar pentru asociatie cu semnatura individuala pentru presedinte si pentru el si al doilea referitor la majorarea tarifului de administrare.
Dupa ce dadea citire si ultimului punct le spunea proprietarilor ca daca sunt de acord sa semneze cu mentiunea "de acord cu majorarea tarifului" si oamenii mai de voie mai de nevoie au semnat.
Initial, explicam proprietarilor ce este cu proiectul pentru inscrierea AP in programul de reabilitare si intocmeam tabel cu semnaturi. Cand l-am intrebat de ce face asta si ce cauta acele doua puncte pe PV mi-a raspuns ca n-am fost eu atenta la sedinta.
La sedinta au fost prezenti cca 14 persoane dintre care doar 7 au semnat PV pentru ca s-au grabit sa plece iar cei care au semnat ulterior dupa sedintei sunt in numar de 10 si semnaturile lor sunt pe pagina distincta.
Nimeni nu si-a pus problema asta, doar eu si in calitatea pe care o am parca nu pot sa nu ma intreb daca este legal asa ceva.
Ce ma sfatuiti sa fac tinand cont de faptul ca el nici nu vrea sa colaboreze, tot amana sa-mi predea actele originale de infiintare, statut, CUI, etc. sa nu mai zic de altele?
L.C.
Demisie
pandatao
Buna ziua!
Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)